Översikt

Sidor

Inlägg

Inlägg är nyheter som visas i nyhetsflödet i din webbshop. Du hanterar inlägg och sidor på ett liknande sätt men det som skiljer inlägg från sidor är att de visas med ett publiceringsdatum samt att det är möjligt att kategorisera inlägg i olika kategorier.

För att se alla inlägg som finns just nu kan du klicka på fliken Inlägg i WordPress-navigeringen. Du kommer då att se en översikt över samtliga inlägg som skapats. För att redigera ett befintligt inlägg för du muspekaren över en nyhet i listan och klickar på Redigera. Som du ser finns det även andra alternativ som Snabbredigera för att snabbredigera ett inlägg, Kasta i papperskorgen för att radera ett inlägg, och Visa för att öppna inlägget så som det ser ut på sidan.

Inlägg översikt
För att redigera ett inlägg för du muspekaren över ett inlägg och klickar Redigera

Skapa ett nytt inlägg

För att skapa ett nytt inlägg klickar du på Skapa nytt till höger om rubriken Inlägg. Du kommer nu till en ny vy där du kan börja lägga till innehåll för ditt inlägg.

Lägg till text och innehåll

Direkt när du har skapat ett nytt inlägg så kommer textmarkören placeras i ett fält med texten Lägg till rubrik. Här skriver du rubriken för inlägget. Rubriken kommer att visas både i nyhetsflödet och inne på själva inlägget.

Nedanför rubriken finns en tom yta där du kan börja lägga till själva textinnehållet för din nyhet. Du kommer se att det står Börja skriva eller tryck på “/” för att välja ett block. Antingen så kan du ställa textmarkören här och börja skriva din text. Eller så kan du klicka på plus-ikonen till vänster för att välja ett färdigt block att lägga till i innehållet. WordPress kommer med en uppsjö av olika block som gör det möjligt för dig att enkelt och snabbt bygga din egen layout. Några exempel på block är Rubrik, Stycke, Bild, Knapp och Avgränsare. Vi rekommenderar att du testar dig fram och ser vilka block som passar dig. Klicka här kan du läsa mer om de vanligaste blocken.

Innehåll för inlägg
Klicka på plus-ikonen för att lägga till ett nytt block.

Inställningar för inlägget

Till höger i vyn finns en sidospalt där du kan se alla inställningar för inlägget. Högst upp i sidospalten finns två flikar som du kan växla mellan. Fliken Dokument visar alla inställningsmöjligheter och fliken Block visar inställningar för ett specifik block när du har det blocket markerat. Här nedan går vi igenom de olika inställningarna under Dokument.

Inlägg dokument
Status och synlighet

Här hanterar du synligheten för ditt inlägg. Du kan t.ex. bestämma en tidpunkt för när ditt inlägg automatiskt ska publiceras.

Permalänk

Under Permalänk ser du själva URL:en för ditt inlägg. När du har publicerat ditt inlägg har du möjlighet att ändra strukturen för URL:en här.

Kategorier

Under fliken Kategorier kan du välja en eller flera kategoriseringar för ditt inlägg. För att lägga till en ny kategori klickar du på länken Lägg till ny kategori.

Etiketter

Under fliken Etiketter kan du lägga till en eller flera etiketter för ditt inlägg. En etikett är en typ av tagg som visas under själva nyhetsinnehållet.

Utvald bild

Under Utvald bild kan du välja en bild för inlägget. Bilden visas ovanför innehållet inne på inläggssidan. Den visas också i själva nyhetsflödet.

Publicera inlägget

När du känner dig färdig med ditt inlägg är det dags att publicera det så att besökare kan se det. Högst upp till höger i vyn ser du de tre valen Spara utkast, Förhandsgranska och Publicera.

Spara

För att publicera inlägget klickar du precis som det låter på Publicera. Om du vill se hur ditt inlägg kommer se ut innan du publicerar kan du klicka på Förhandsgranska. Om du inte vill publicera ditt inlägg utan bara spara det för att jobba vidare med det vid ett annat tillfälle kan du klicka på Spara utkast.