Översikt

Sidor

Ordrar

När en besökare köper produkter i din webbshop skapas det en ny order i WooCommerce. Du som administrerar webbshopen får i samband med köpet ett mail skickat till dig från WooCommerce. Mailet innehåller en sammanställning av ordern. Kunden som har gjort beställningen får också ett mail skickat till sig med en orderbekräftelse. Mer information kring hur du konfigurera dessa mail finner du på sidan WooCommerce inställningar.

Alla ordrar som skapas samlas naturligtvis också i WordPress. Du hittar dessa genom att klicka på WooCommerce > Ordrar i WordPress-menyn. Du kommer då att se en översikt över samtliga ordrar som skapats. Du ser bl.a. ordernummer, kundens namn, orderdatum, orderstatus och summa för ordern. När du klickar på ordern kommer du till en detaljsidan där du får ännu mer information kring den specifika ordern.


Orderdetaljer

Högst upp inne på själva ordersidan ser du ordernumret som startar med en “#”. Under ordernumret ser du hur kunden valt att betala sin order. Det kan t.ex. stå Betala vid leverans eller Betalning med faktura beroende på vilka betalningsalternativ som är aktiva i din webbshop. Du kan läsa mer om olika betalningsalternativ på sidan WooCommerce inställningar

Datum för ordern

Under rubriken Allmänt finns information om när ordern skapats i fältet Skapad datum. Du kan redigera datumet om du vill genom att skriva in nya värden i fältet.

Status

Under fältet Status styrs den aktuella statusen för ordern. Vilken status en order har från början kan variera beroende på vilket betalningsalternativ kunden har valt. Om kunden har valt ett manuellt betalningsalternativ som t.ex. faktura så sker hela betalningsprocessen utanför WooCommerce, då behöver du själv ändra aktuell status i detta fält för att bekräfta att en order är betald. Om en kund däremot valt att betala via kort så uppdateras Status utifrån om betalningen är genomförd eller ej av den externa betalningsmodulen. Nedan kommer en kort beskrivning av de olika statusarna.

Inväntar betalning – Ordern har mottagits men betalning inväntas.

Behandlas – Order och betalning har mottagits. Inväntar leverans.

Pausad – Ordern har mottagit men betalning behöver bekräftas innan leverans.

Färdigbehandlad – Ordern är betald och levererad.

Avbruten – Ordern har avbrutits av en administratör.

Återbetald – Ordern har återbetalats av en administratör.

Misslyckad – Betalning misslyckades eller nekades.

Om du använder vårt plugin WooCommerce Sync så kommer ordrar att synkas till din MoreFlo Kassa beroende på vilken orderstatus som den aktuella ordern har. Du kan läsa mer om hur detta funkar på sidan WooCommerce Sync.

Det kan också vara bra att känna till att när statusen för en order ändras så kan det komma att skickas ett e-postmeddelande till kunden som informerar om att orderstatusen har uppdaterats för dennes order. Det sker inte för alla statusar men t.ex. för vissa. Du kan läsa mer om detta på sidan WooCommerce inställningar.

Kund

I fältet kund kan du se om beställaren har ett kundkonto i din webbshop eller om denne har genomfört sitt köp som Gäst. Kunder kan välja att skapa ett konto i din webbshop genom att gå in på sidan Mitt konto och registrera sig därifrån. De kan också välja att registrera sig i samband med att de genomför ett köp. Om de inte väljer att genomföra köpet via ett konto så gör de ett gästköp.

Fakturering och Frakt

Till höger om tidigare nämnda fält hittar du rubrikerna Fakturering och Frakt. Under dessa hittar du kundens kontaktuppgifter. Under rubriken Fakturering finns uppgifter som rör betalningen. Om du t.ex. ska skicka ut en faktura till kunden så är det dessa uppgifter som ska stå på fakturan. Under rubriken Frakt finns uppgifter för vart beställningen ska levereras. Oftast är uppgifterna under dessa två rubriker samma. Men det kan finnas tillfällen då kunden vill att orderna levereras till en annan adress än faktureringsadressen.

Du kan enkelt redigera uppgifterna genom att klicka på ikonen med pennan till höger om rubrikerna.


Produkter i ordern

Under blocket med orderdetaljer som vi beskrivit ovan finner du en sammanställning över vilka produkter som kunden har beställt. Här ser du de olika produkterna samt en sammanställning av fraktkostnad, moms och den totala kostnaden.


Order åtgärder

Högst upp till höger på ordersidan finns ett block med rubriken Order åtgärder. Om du gjort en ändring i din order kan du uppdatera den genom att klicka på den blå knappen med texten Uppdatera. Du kan också ta bort ordern genom att klicka på den röda länken med texten Flytta till papperskorgen.

I fältet ovan med texten Välj en åtgärd kan du om du vill skicka ut orderdetaljer till kunden på nytt. Detta är framförallt användbart om du valt att skapa en order manuellt direkt i WordPress. Du kanske t.ex. pratar med kunden på telefon och på så vis vill skapa en order åt kunden. För att skapa en ny order klickar du på knappen Lägg till order till höger om rubriken Redigera order.

Order noteringar

Under blocket Order åtgärder finns ett block med rubriken Order noteringar. I detta block listas alla uppdateringar kring ordern. Om du t.ex. ändrar orderstatus i fältet Status så kommer detta visas som en händelse i detta block. Om du vill kan du också lägga till en egen notering för ordern genom att skriva den i fältet Lägg till notering. Innan du lägger till din notering väljer du om det ska vara en Privat notering som endast du kan se eller om det ska vara ett Kundmeddelande. Om du väljer det sistnämnda så kommer din noteringar att skickas som ett e-postmeddelande till kunden. Om kunden har ett användarkonto som kommer denna även kunna se noteringen inne på sidan Mitt konto under den specifika ordern.

När du skrivit din notering klickar du på knappen Lägg till för att lägga till den.